You love your job. Ondernemer zijn, dat zit in je bloed. En dat daar 24 uur werken bij hoort? Dat is dan maar zo. Klinkt bekend?

Meer en meer ondernemers trekken de stoute schoenen aan. Afgelopen jaar was er zelfs een recordaantal ondernemingen in Nederland! Maar als er geen vaste tijden zijn waarop je moet inklokken, loop je het gevaar over je eigen grenzen heen te gaan. Natuurlijk is een leef-werkbalans geen one size fits all systeem. Dat is het leven ook niet. Je moet zelf uitzoeken welk ritme voor jou het beste past en dit de ruimte geven.

Zo zei Craig Cincotta van Porch.com:

“We cannot expect a ‘one size fits all’ approach to the solution,” said Cincotta. “Maybe it is working from home one day a week, perhaps it is a commitment not to check mail on the weekend. Whatever the solution people fundamentally develop as their own, they need to identify and respect the boundaries required to make it effective.”

Neem thuiswerken als voorbeeld. Natuurlijk is het voor een aantal ondernemers geschikt, het zijn geen extra kosten en je kunt overdag op de kinderen passen, maar het kan ook een valkuil zijn. Misschien heb je juist behoefte aan het ontmoeten van andere ondernemers. Of zijn je kinderen, hoe lief ze ook zijn, een afleiding van je werk. Dan kan het een idee zijn om ergens anders te gaan werken. Al is het maar voor een aantal uur of dagen per week.

Het belangrijkst is dat je eerlijk bent over wat je nodig hebt. Het is okee dat een collega 12 uur op een dag wil werken en jij niet. Zolang dat maar betekent dat wanneer je wél aan de slag bent, al je focus en energie in je onderneming gaat. Je zult zien dat zodra je je eigen leef-werkbalans gevonden hebt, je een stuk gemotiveerder en meer geïnspireerd aan het werk gaat dan wanneer je alleen maar uren draait ‘om uren te draaien’.

Comments are closed.