blog Toon mei

Zuchtend, zanikend en zeikend werkt men zich in deze tijd van het jaar door de warme dagen heen. ‘Is het al vakantie?’ is de meest gehoorde vraag die van de wanhopig naar vrijheid verlangende creaturen op de bureaustoelen te horen is – en daarmee doel ik niet in de laatste plaats op mijzelve. Waar het namelijk om draait is de zomervakantie, die weliswaar al aan het begin van de oprijlaan, maar nog niet helemaal voor de deur staat. Desalniettemin zijn de meeste vakanties inmiddels geboekt. Het schijnt voor sommigen een kunst te zijn dat zo vaak en expliciet mogelijk mede te delen.

‘Wij gaan naar Kreta dit jaar,’ hoorde ik bijvoorbeeld deze week tijdens de koffiepauze, ‘en daarna nog op een cruise naar de Bahama’s.’
Een korte stilte viel, waarin meerdere kantoorklerken haar aankeken. ‘Fijn voor je,’ leken de blikken te willen zeggen. Ik stond twee meter verderop bij het koffiezetapparaat en besloot daar voor mijn eigen sociale veiligheid even te blijven staan.
‘Héérlijk, gewoon er even he-le-maal uit. Eventjes, ja, hoe zeg je dat, de boel de boel.’ Die laatste woorden benadrukte ze stuk voor stuk. Ze knikte, trots als ze was op haar uitgebreide vocabulaire. De gekleurde houten kralenketting op haar borst ratelde met haar mee en luidde tevens een nieuwe stilte in, als schelle trompetten op 4 mei.

‘En jij,’ vroeg ze wat later in een radeloze poging die stilte te doorbreken, mij strak aankijkend, ‘waar ga jij vakantie vieren?’ Ik had nu geen keus meer: ik pakte mijn koffie en liep naar de tafel waaraan het groepje plaats had. Dat ik van mijn zuurverdiende studentenloontje net een lang weekend Zeeland had geboekt en dat meer er vanwege een tot grote triestheid stemmende financiële situatie simpelweg niet in zat, leek me niet de juiste mededeling voor dit moment.
‘Ik moet nog even kijken wat ik ga doen,’ loog ik, en om van het gesprek af te zijn nam ik een slok van mijn nog te hete koffie.
‘Oei, warm,’ zei ik, de koffie weer voor me neerzettend. Kralen ratelden. ‘Warm, warm, warm is het pas op de Bahama’s,’ hoorde ik. ‘De Bahama’s … ik ga daar trouwens dit jaar heen, naar de Bahama’s … ‘

Comments are closed.