‘Het meest geniet je van het leven als je het onbezoldigd doet,’ sprak een goede vriend ooit terwijl hij een alcoholwalm verspreidde die alle planten in een straal van twaalf kilometer abrupt krom deed trekken. ‘Weet je wat je moet doen,’ ging hij verder, en het werd steeds lastiger hem te verstaan omdat alle woorden verwerden tot één kakofonische brij, ‘je moet het leven gulzig opslokken, als een … als een dorstige in de Sahara.’ Aan zijn euforische gezichtsuitdrukking te zien, was hij zelf erg content met die vergelijking. Daarna wankelde hij kort, greep in het luchtledige en viel plat achterover in het gras.

In tegenstelling tot mijn vriend ben ik een fatsoenlijk man. Ik weet dat genieten met de grootste hoofdletter wordt geschreven als het met mate gebeurt, en kan me daardoor gemakkelijker schikken naar de beperkte mogelijkheden die de zomer van twintigtwintig biedt. Burgerije is mijn ware Utopia, en ik ben derhalve volledig in mijn nopjes met een fietstocht op de Veluwe of een stedentrip naar het verre Arnhem en het exotische Nijmegen. Ik kan me desalniettemin voorstellen dat vele medekantoorklerken het onstuimige buitenland nodig hebben om een jaar lang managergemekker en collegatrammelant achter zich te laten.

Als dat ook voor jou geldt, beste Office-á-la-Carter, dan rest mij niets dan Nederlands onbetwist rijmkeizer en tevens minister-president Mark Rutte te herhalen: ga wijs op reis! Eventueel kan daar aan toegevoegd worden: geniet met mate opdat niet vergeten wordt dat wij nog altijd strijden tegen een onzichtbare vijand die er zomaar voor kan zorgen dat we nog meer uren moeten werken in de onordentelijke chaos van ons eigen huis, dat we nog meer moeten vergaderen met hondengeblaf en babygekrijs op de achtergrond.   
Ben je, net als ik dus, niet van plan om de landsgrens achter je te laten, dan hoop ik dat je geniet, in de tuin aan je opblaaszwembadje dat gemoedelijk volstroomt met te koud kraanwater. Klap de parasol uit, laaf je aan zelfgeshakete cocktails en geniet van een oneindige hoeveelheid waterijsjes als een … als een dorstige in de Sahara. Sterke vergelijking, al zeg ik het zelf. Fijne zomer!

Meer lezen? www.toonroumen.nl

Comments are closed.