Het sterkste zitvlees van Europa

Vrijwel nergens anders ter wereld is het zo lekker leven als in Nederland. Bang voor het geluid van denderende rupsbanden door de straten hoeven we vooralsnog niet te zijn, met onze goedbetaalde banen kunnen de meesten zo twee keer per jaar op vakantie en bij elk verdacht kuchje rol je zo het goed georganiseerde en fraai ingerichte ziekenhuis in. Ik vraag me wel eens af waar we al die voorspoed aan hebben verdiend. Als klap op de vuurpijl zijn wij Nederlanders ook nog eens Europees kampioen zitten. Vierwerf hoezee!

Alhoewel … door dat gezit thuis en op het werk schijnen die goed georganiseerde en fraai ingerichte ziekenhuizen overvol te zitten. Ongeveer de helft van de Nederlandse beroepsbevolking zit ruim zeven uur per dag, en mensen die meer dan acht uur per dag hun billenbiceps trainen, hebben aantoonbaar meer kans om vroegtijdig te sterven aan hart- en vaatziekten, diabetes of een andere luxekwaal die ons, welvarende kaaskoppen, nietsontziend de nek omdraait. Zitten doen we niet alleen op het werk: uit onderzoek is gebleken dat we ook nog eens 85% van onze vrije tijd doorbrengen op stoelen en banken.

De stroom die door de elektrische stoel jaagt, wordt overbodig. Geef de ter dood veroordeelde een kantoorbaan, en hij sterft evengoed. Zitten, dat is dodelijk! Deze blog schrijf ik dan ook staand achter mijn bureau, terwijl ik om de zin even door de hurken ga en met mijn vingertoppen de grond beroer waarna ik ze weer ter ten hemel hef. In beweging blijven, dat is het devies van experts. Minimaal dertig minuten per dag intensief bezig zijn, en de dood trekt zich zacht vloekend terug.

Het wordt dus hoog tijd dat we de comfortabele bureaustoelen uit de kantoorruimtes verbannen en vervangen door kekke statafels of door hometrainers of spinningfietsen waarop een bureaublad gemonteerd is. Alles, maar dan ook alles om ervoor te zorgen we een bezoek aan die goed georganiseerde en fraai ingerichte ziekenhuizen zo ver mogelijk voor ons uit kunnen schuiven.

Meer lezen? www.toonroumen.nl

Comments are closed.