Kantoor van de toekomst

Ook deze tijd zal ooit de goede oude tijd heten, schreef Godfried Bomans lang geleden – en inderdaad mijmeren oude mannetjes van zijn generatie tegenwoordig over de grootse tijd van toen, toen alles nog mooi was.       
Bomans’ uitlating zal ongetwijfeld echter ook vandaag nog gelden. We leven namelijk in een wereld die elke dag sneller aan ons voorbijtrekt. Voor we het weten kraken onze knieën en staan we op een wachtlijst voor een derde nieuwe heup terwijl we, nippend aan de derde jenever van de dag, niets anders kunnen dan reutelen over vervlogen tijden.

De wereld verandert, en dus verandert ons werk mee. Over pakweg twintig jaar zitten wij niet meer op de bureaustoelen die we in de loop der jaren hebben getemd alsof ze wilde paarden zijn aan bureaus waarvan het matglanzend blad onzichtbaar is door alle papieren die we ons leven noemen. Over twee decennia bestaat het hele concept ‘kantoor’ wellicht niet eens meer (gratis tip aan Office á la Carte: verzin iets om deze dalende beurskoers te voorkomen!) en werken we vanachter onze keukentafels. Onze kinderen, die holografisch thuisonderwijs krijgen, vallen ons onophoudelijk lastig tijdens een belangrijke bespreking, die we voeren via de kleinzoon van Skype. Daardoor bevinden we ons, solitair zittend aan onze keukentafel met een maffe technologiebril op onze neuzen, toch in een muffe vergaderzaal, compleet met taaie kaasstengels en gore koffie in het midden van de tafel. Dat laatste overigens puur voor de sfeer – de wetenschap is helaas zo ver nog niet dat we werkelijk kunnen knabbelen en slurpen. Dat komt nog. Maar evengoed: het kantoor van de toekomst is wat wij, ouderwetselingen, nu nog ons thuis noemen.

Bomans was blijkens zijn uitspraak een groots visionair. Desalniettemin zou ik graag een toevoeging aan zijn waarheid willen doen. Ook deze tijd zal ooit de goede oude tijd heten, en het is maar het beste ons daar ten volste van bewust te zijn en te genieten van taaie kaasstengels en gore koffie, zo lang het nog kan.

Meer lezen? www.toonroumen.nl

Comments are closed.