Nobelprijs

Terwijl dagen blijven vervliegen alsof ze geen vierentwintig maar slechts vier uur duren, werden wegens een herinrichting in een van de bovenlagen van onze organisatie (waar vrijwel niemand iets van begrijpt), de indelingen van de kantoren grondig omgesmeten. Ik was inmiddels volledig geïntegreerd in het kantoor waar ik vanaf augustus vorig jaar plaats mocht nemen: geblinddoekt kon ik de punaises vinden en met collega’s op de kamer deelde ik, vooral in de uren voorafgaand aan het weekend, steevast mijn diepste zielenroerselen.

Niets- en niemandontziend werd die oase van vertrouwdheid drie weken geleden dus echter veranderd. Aangezien ik niet de Nobelprijs in de categorie ‘flexibiliteit wanneer het aankomt op onverwachtse situaties’ zal winnen, kwam dat als een grote schok.
‘Goedemorgen allemaal,’ de woorden die ik elke ochtend op de automatische piloot uitsprak, rolden niet meer als vanzelf uit mijn mond. Ik zei het wel, maar moest mezelf de eerste keren dwingen. Waar mijn eerdere kantoor een onuitputtelijke bron van rust was doordat ik was omringd door liefdevolle moeders die geen enkele moeite hadden zich te concentreren, is mijn nieuwe kantoor een tropisch oerwoud waarin mannetjesapen zich trachten te profileren als de beste, de grappigste. Aanvankelijk kon ik lastig meekomen in die cultuur waar het testosteron in zulke mate aanwezig is dat de plinten ervan kromtrekken, maar toen ik afgelopen week applaus kreeg voor een blijkbaar geslaagde imitatie van een van de hoge piefen die ons allen bekend is, opende zich een wereld voor me. Een wereld waarin meer kan en mag, waarin bulderlachen statusverhogend is en waarin ik me elke dag een beetje meer thuis voelde. Mijn stem werd er lager van en mijn borsthaar langer.

Wellicht, dacht ik aan het einde van vorige week, dat ik die Nobelprijs ooit toch nog in ontvangst mag nemen. Mocht dat gebeuren, dan zal ik dezelfde avond pullen bier en gebarbecued vlees uitdelen aan de mannen aan wie ik die overwinning te danken heb.

Meer lezen? www.toonroumen.nl

Comments are closed.