blog office a la carte timemanagement

Zodra je je ogen opent, gaat de planning van de dag al door je heen. Je pakt je telefoon om even je mails te checken. Daarna ga je pas uit bed, douchen, ontbijten. Herkenbaar? Het is niet lastig om in te zien dat deze routine niet het beste begin van je dag is. Het is wél lastig om hem te doorbreken! We geven je graag een paar tips om te zorgen voor rust in je hoofd en een effectiever gebruik van je (oh zo kostbare) tijd.

1. Weet wanneer je het productiefst bent

De één begint te gapen om tien uur ’s avonds, de ander krijgt dan de meest briljante ingevingen en ‘móet deze echt nog even uitwerken, schat’. Of je nu een ochtend- of een avondmens bent, dat maakt niet uit. Maar wees je ervan bewust! Ben jij een vroege vogel? Verspil deze tijd dan niet aan het verwijderen van reclamemails of het scrollen door je Facebookpagina. Plan de taken die het meeste energie vragen op deze tijden in.

2. Maak een ‘to do list’ (het liefst een dag van tevoren)

Alle taken zitten in je hoofd. Misschien ben je er zelfs wel trots op, dat je alles kunt zonder lijstjes. Maar wanneer je tijdsbestek niet zwart op wit staat, kan er makkelijk van worden afgeweken. Waardoor er taken worden gedaan die misschien helemaal geen prioriteit hebben en je toch weer na werktijd verder moet om die prioriteiten nog af te maken. Met een ‘to-do list’ heb je geen excuus meer (en daar ben je ’s avonds heel blij mee!)
Nog beter: maak deze takenlijst de avond van tevoren. Dit vergt wat (pas op: vies woord!) discipline, maar is het wel volledig waard! Op deze manier gaat er geen wirwar van taken door je heen zodra je je ogen opent, maar heb je ruimte om aan andere dingen te denken.

3. Stel haalbare doelen

Overweldigd worden door je eigen doelen kan ervoor zorgen dat je het werken aan deze doelen uitstelt. En, cliché maar waar, van uitstel komt afstel. Zorg er dus voor dat je in je grote doelen, kleine stapjes neemt. Hartstikke leuk dat je zo ambitieus bent, maar daar heb je niets aan als het je uiteindelijk tegenwerkt. Schrijf je kleine stapjes op in je ‘to-do list’ en geniet ervan als je wéér een taak kunt doorstrepen. Done!

Comments are closed.