Het Bureau

Over het algemeen kan gesteld worden dat de werkelijkheid waanzinniger is dan de fictie, maar de romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil vormt daarop een welkome uitzondering. In de zeven boeken, die in totaal meer dan vijfduizend pagina’s beslaan, beschrijft de schrijver die inmiddels vanaf een wolkje schouderophalend op ons neer moet zien, namelijk de dagelijkse beslommeringen op een kantoor zoals ze ook in de werkelijkheid zijn. Anders dan in veel andere boeken blijft het bij die beschrijvingen: we lezen hoe de hoofdpersoon, Maarten Koning, zich gedurende vele, vele jaren door het leven beweegt zonder noemenswaardige hoogte- of dieptepunten.

Voskuil beschrijft dus haast dagboekgewijs hoe het is, en alhoewel dat weinig verheffend is, fascineert het mateloos. Zonder al te veel moeite te doen herkende ik tijdens het lezen van het eerste deel vrijwel alle onderhuidse ergernissen (aan elkaar, aan de baas, aan de gebrekkige organisatie, aan de rotprinter die alsmaar vasthangt, aan de klotenietjes die al-tijd op zijn) die vooral maar niet uitgesproken worden opdat de werksfeer leuk en gezellig blijft. Och, de personages kwamen uit het boek gekropen en namen de gedaantes aan van hen die ik meer uren op een dag zie dan mijn vriendin, en het hele gebeuren vervulde me meer met verwondering dan met angst. Het Bureau, dat is vakliteratuur voor elke professionele bureaustoelzitter.

Alhoewel de zomervakantie achter ons ligt en daarmee tevens de mogelijkheid om stapels boeken weg te werken alsof ze cocktails zijn tijdens een all inclusive vakantie, raad ik daarom toch iedere kantoorklerk aan een start te maken met het lezen van J.J. Voskuils Het Bureau. Mochten er tijdens het lezen complicaties optreden (zoals verveling, frustratie of veel erger), dan is er een eenvoudige oplossing. In die oplossing zit overigens meteen het verschil tussen fictie en werkelijkheid: een boek kan eenvoudig dichtgeklapt en weggelegd worden, en met het echte leven gaat dat toch een stuk lastiger.

Meer lezen? www.toonroumen.nl

Comments are closed.